کسی هم که از رسیدن به کمالات و دریافت فضل الهی ناامید است در گروه کسانی قرار دارد که از رحمت خدا مأیوسند. وجه اشتراک این شخص با آن کسی که از بخشش خدا ناامید است نداشتن انگیزه است؛ هر دو تمام انگیزه خود را برای حرکت به سمت مطلوب از دست داده و برای رسیدن به آن دست از تلاش کشیده اند و این یکی از آثار مخرب یأس از رحمت خداست که خداوند متعال انسان را از اصل آن برحذر داشته است.
نکته مهمی که باید در چنین روزی محور قرار گیرد همان زیارت اربعین است و توجه همگانی به فرهنگ عاشورا؛ فرهنگی که در طنین صدای زین العابدین علیه السلام و زینب کبری علیهاالسلام جاودانه شد. طنینی که ابتدا بنیان حکومت اموی را به لرزه در ورد و بعد با همین اثر به حرکت خود در طول تاریخ ادامه داد و امروز برماست که آن را برای یکدیگر بازگو کنیم و به گوش جهانیان برسانیم.
این مقاله با بررسی واژه بصیرت نگاهی به ارزیابی و تحلیل آیات و روایات به خصوص کلام امیرالمومنین علیه السلام در این موضوع دارد.
«اسرائیلیات» به روایت هایی اطلاق می شود که از طریق فرهنگ یهودى وارد حوزه اسلامى شده اند ؛ اما در یک معنای گسترده، به هر روایت و یا حکایتی که از منابع غیر اسلامى وارد قلمرو فرهنگ اسلامى شده «اسرائیلیات» گفته می شود.
سرآغاز و چگونگی رهیابی اسرائیلیات به فرهنگ اسلامی موضوع این مقاله است.
در فرهنگ قرآن مومن کسی است که علاوه بر ایمان قلبی رفتار عملی منطبق با آن ایمان هم داشته باشد. یعنی هم باور قلبی به مبدأ و معاد و واسطه میان این دو (خدا و قیامت و رسالت) دارد و هم بر اساس این باور عمل می کند.