«ماءالشعیر» نوشیدنی معروفی است که ترجمه فارسی آن می شود آبجو. و از آن جایی که از دیرباز نجاست و نیز حرمت نوشیدن آن از احکام اسلامی بوده و مسلمانان مقید به رعایت آن بوده اند اکنون این سوال پیش می آید که ماءالشعیر یا همان آبجوهایی که امروز در داخل و یا خارج از کشور تولید می شود نیز همان حکم را دارند؟ اگر دارند چرا تولید و یا وارد می شوند؟ اگر نه؛ پس چه فرقی بین آن آبجو و این آبجوهای موجود وجود دارد؟
با پخش شدن این خبر که پاستیل و ژله از اجزای حیوان تهیه می شود و اگر آن حیوان حرام گوشت باشد و یا ذبح شرعی نشده باشد؛ پس این فرآورده ها هم نجس و خوردن آنها حرام خواهد بود؛ کسانی که به دنبال غذای حلال و پاک بوده و هستند دچار نگرانی شدند که صد البته باید این نگرانی را ارج نهاد و تلاش کرد با توضیح موضوع و بیان احکام آن تکلیف این عده که بخش وسیعی از مردم کشور ما را تشکیل می دهند را در برابر مصرف این دست از محصولات غذایی روشن کرد.
قبل از بیان فتاوای موجود در این زمینه، ابتدا لازم است تا اصل موضوع را از حالت کلی و ابهام خارج کرده و به تبیین آن بپردازیم.
بدون مقدمه چند پرسش و پاسخی که در این رابطه مطرح شده است را بیان می کنیم و بعد به توضیح آنها می پردازیم:
سوال از مقام معظم رهبری:
جراحى بینى و یا گوش جهت زیبایى شرعاً چه حکمى دارد؟ ....
یکی از قراردهایی که اسلام آن را مجاز دانسته و سود حاصل از آن را کاملا حلال می داند قراردای است به نام «مضاربه». به تعبیر بازاری، پول از یکی و کار ازدیگری و نیز هر دو طرف متعهد می شوند تا سود حاصله را بر اساس نسبتی که با هم قرار گذشته اند بین خود تقسیم کنند. نکته مهم در مضاربه آن است که این عقد شرعی با کمی بی دقتی، آلوده به حرام شده و سر از ربا در می آورد.
متن مقاله
در حال حاضر به برکت فضایی که نظام اسلامی ایجاد کرده است دستیابی به احکام و پاسخ به مسائل شرعی کار چندان دشواری نیست. به این شرایط مساعد، امکانات روز را هم باید اضافه کرد که خروجی این کار را حداقل دو چندان کرده است؛ وسایلی نظیر صدا و سیما، نشریات و نرم افزارهای مربوطه و پایگاه اطلاع رسانی که این روزها به صورت زنده و بر روی خط به سوالا شرعی مراجعه کنندگان پاسخ می دهند.
با این همه امکانات موجود و در دسترس باز هم نیازهایی در این زمینه به چشم می خورد که از جنس دیگر است. یکی از این نیازمندیها در این بخش، بیان ساده، روان و به زبان روز احکام است؛ بدون آنکه ذره ای از معنای آن کاسته شود و یا محتوای آن تغییر کند.
بر این اساس تصمیم گرفتیم برخی از احکام روزه را که بیشتر مورد نیاز مردم متدین و روزه دار است را به همین سبکی که اشاره کردیم بیان کنیم.